Nederlands

Bienvenue à la ferme Quatre Mains !

Creatie van een oase voor het mineralenrijk, het plantenrijk, het dierenrijk en de mensen

In 1995 werd de boerderij aangekocht om een plek te creëren waar wij al lange tijd in het hoofd mee rondliepen.

Het uitgangspunt was en is nog altijd om een oase te creëren in de woeste wilde wereld voor mineraal, plant, dier en mens.

Zo dicht mogelijk gerelateerd aan de wetten van de natuur, uiteraard zonder gebruik van chemie, kunstmest, vaccinaties, hormonen, anti-biotica, etc.

 

De redenen om dat in de Franse Ardennen op te zetten waren omdat het dicht bij Nederland ligt, wij waren immers nog werkzaam en woonachtig in Nederland, de lage bevolkingsdichtheid, de toen nog lage huizenprijzen en de natuur.

 

Na een jaar zoeken in zowel de Ardennen als in de Aisne, leek het erop dat er niets te vinden was wat aan de criteria voldeed, maar uiteindelijk werd de droom toch waarheid. Namelijk een oude op te knappen boerderij met ca. 3 hectare land. Wij waren ons er reeds van bewust dat het moeilijk was om later nog grond bij te kopen.

 

De eerste drie jaren bleven wij werken in Nederland en reden elke vrijdag naar Frankrijk om aan het woonhuis te werken.

Tijdens deze periode hebben wij ook zorg gedragen voor het land, de verwaarloosde fruitbomen etc.

Voorzichtig trachtten wij een moestuin op te zetten, maar kwamen er al snel achter dat dit zo goed als onmogelijk was gezien er alleen in de weekends en vakanties aandacht aan besteed kon worden.

Dus naast de verbouwingen aan het woonhuis, werd er vooral ook aandacht besteed aan de conditie van het land, de periode van het Mineralenrijk.

 

Na drie jaar waren wij het op en neer reizen beu, heb ik mijn baan opgezegd in Nederland, en verbleven wij zoveel mogelijk in Grandchamp.

Nu ontstond er wel tijd voor een fatsoenlijke moestuin, en zijn er ook veel nieuwe bomen aangeplant, de periode van het Plantenrijk was begonnen.

 

Toen we wat meer vaste grond onder de voeten kregen, was de tijd voor het Dierenrijk aangeboden, en hebben we ons eerste schapen aangeschaft, vier ooien en een ram.

De kippen die we in Nederland al jaren hadden namen ook deel aan de verhuizing.

 

Wat nog ontbrak was de invulling van het mensen aspect.

Daarvoor hebben we een Bed and Breakfast / Chambre d’hôtes opgezet hetgeen voortvloeide uit de opvang van pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella in Spanje en al jaren bij ons aan de deur klopten voor eten en onderdak.

 

Het dorp Grandchamp

 

De Boerderij Quatre Mains ligt in het dorp Grandchamp in de Franse Ardennen, waarvan de historie teruggaat tot op zijn minst de Romeinse tijd.

De vondst van een muntje op het land uit de Keltische tijd wijst er op dat bewoning van de streek al 4000 jaar geleden aanwezig was.

 

Thans wonen er ca. 100 mensen in het dorp, in de jaren dertig van de vorige eeuw nog ca. 400.

Zoals veel Franse dorpen is ook dit dorp leeggelopen, ook omdat gezinnen aanmerkelijk kleiner zijn dan voorheen.

Gezien er weinig werk is in de streek, zoeken veel mensen hun heil elders.

 

Grandchamp grenst aan een loofbos van 4500 Ha waar nog veel wild voorkomt zoals everzwijnen, herten reeën etc.

Planten en vogelliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen aan de grote diversiteit aan flora en fauna.

 

De bevolkingsdichtheid beslaat ongeveer 11 mensen/km2, vergeleken met Nederland en België dus een groot verschil waar dit rond de 400 ligt.

Er is geen industrie noch massa toerisme.

 

De dieren

 

Een boerderij is geen boerderij zonder dieren.

 

Om het grasland te onderhouden, zijn wij in 1999 overgegaan tot de aanschaf van een kleine kudde schapen. Vier ooien en een ram werden bekomen en zorgden al gauw voor nageslacht.

Aangezien het niet wenselijk is de vader zijn dochters te laten dekken, moest er dus regelmatig een nieuwe ram gezocht worden.

Telkens is er een ram van een ander ras aangeschaft, dit met het idee een sterkere soort te fokken.

De eerste was een Blue du Maine, de tweede een Suffolk, en de derde een Romanov.

Thans is een Rouge des Ardennes de pappa, een bijna uitgestorven ras. Maar een soort die nog dicht bij haar natuur staat, en een duidelijk betere constitutie bezit dan het moderne productieschaap.

 

De tweede kudde die wij hier hebben is ook een zeldzaam ras, namelijk het Drentse heideschaap.

Dit is een van de oudste rassen van Europa, en vond zijn oorsprong zo’n 4000 geleden in Frankrijk, alwaar het al lange tijd verdwenen is.

Van het kleine type lopen er in de natuurgebieden in Nederland nog zo’n 2600 rond.

Tijdens de tweede wereldoorlog was het ook in Nederland bijna verdwenen, en na de oorlog is door kruisingen met de Schoonebeker dit mooie schaap nieuw leven ingeblazen. Het type wat hier uit voort is gekomen is iets groter dan het oorspronkelijke Drentse heideschaap.

Wij houden op de boerderij het originele kleinere type.

 

Daarnaast hebben we ook zo’n 60 kippen, die ons en onze gasten van de lekkerste eieren ter wereld voorzien.

De kippen hebben een vrije uitloop, en hebben meer dan 3 ha ter beschikking waar ze alles naar hun gading kunnen vinden.

 

De tuin

 

We kweken verschillende soorten groentes in de moestuin en de serre : knoflook, sjalotten, uien, wortels, rode bieten, warmoes (snijbiet), prei, salades, tomaten, aardappelen, pastinaken, radijs, venkel, meirapen, spinazie, bonen, erwten, courgettes, pompoen, etc.

Tevens verbouwen wij onze keukenkruiden en medicinale planten zelf.

 

Wij oogsten zoveel als mogelijk onze eigen zaden, of bestellen deze bij een zaadleverancier zoals Semailles in België.

 

De grond waar wij op leven is niet eenvoudig te bewerken. Zavel, kleihoudende zandgrond is een zware grond die plakkerig is bij nat weer, en als beton bij droogte.

Echter, het is een zeer vruchtbare aarde.

Sinds 2012 zijn wij van start gegaan met het gebruik van groenbemesters zoals facelia, klaver, mosterdzaad, wikke en rogge om de structuur van de grond te verbeteren.

Tevens om de percelen schoon te houden van onkruid, bodemerosie tegen te gaan en ter toevoeging van humus door de restanten van deze planten na de groei in de grond te werken.

Hopelijk zal dit het werk op dit type grond lichter maken!

 

Wij willen beginnen met het aanleggen van ruggen volgens het principe van de permacultuur en een veld van pompoenen aan te leggen naast de serre alwaar ze voldoende plaats hebben zich goed te ontwikkelen.

Tevens worden de bessenstruiken verplant in een nieuwe haag voor de liefhebbers van jam!

 

Er staat een nieuw indelingsplan voor de moestuin op de kalender in de vorm van een mandala, alles gezien vanuit de cirkel zoals onze Moeder Aarde.

 

Als gebruikelijk in een tuin, en alles eromheen op een boerderij, wemelt het van de projecten en ideeën met als gevolg dat 4 armen altijd te kort schieten.

Een boerderij is immers een levend organisme op zich.

 

De boomgaard

 

In de boomgaard staan diverse oude variëteiten appels en peren, waarvan het meeste op hoogstam.

Daarnaast hebben wij ook kersen, pruimen, mirabellen, hazelnoten en walnoten die ons jaarlijks van fruit voorzien.

 

 

 

Avertissement. Le contenu de ce site web a été réalisé avec le plus grand soin. Néanmoins, les informations reprises ou les services offerts sur le site ne peuvent en aucune manière être juridiquement contraignants. La ferme Quatre Mains décline toute responsabilité en cas d’informations inexactes ou incomplètes, en cas de dommage causé par l’utilisation de ce site web et ne peut en aucun cas être tenue responsable du contenu des sites web renseignés via des liens. La ferme Quatre Mains se réserve le droit de modifier les informations contenues sur ce site web sans avis préalable.

Ferme Quatre Mains 2013. Tous droits réservés. Aucune information contenue sur ce site web ne peut être reproduite, stockée dans une base de données ou rendue publique sans l’autorisation écrite de la ferme Quatre Mains.

 

La ferme Quatre Mains

Jos et Christelle vous accueillent en pleine nature, au coeur des Ardennes françaises